Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

5G mmWave vs. Sub-6GHz - jaký rozdíl je v obou specifikacích?

5G mmWave je jeden standard a 5G Sub-6GHz zase druhý. Jaké jsou v nich rozdíly, který budou podporovat iPhony 12 a jak to bude v ČR?

Všechny iPhony 12 budou mít modemy Qualcomm, které podporují 5G, ale potenciální zájemci musí vědět, že ne všechny 5G sítě jsou stejné. K dispozici je superrychlá 5G mmWave (milimetrová vlna) a pomalejší, ale rozšířenější 5G Sub-6GHz.

5G mmWave vs. Sub6GHz podrobně

5G je mobilní generace sítí páté generace, která je nástupcem sítí 4G (LTE), ke kterým se připojujeme už od roku 2010. Existují dva druhy sítí 5G: mmWave, což je superrychlá síť 5G, o které většina lidí mluví, když se baví o výrazném zvýšení rychlosti. Pak je tu druhá 5G Sub-6GHz, kterou zatím většina uživatelů zažije.

Smartphony přenášejí hlas a data vzduchem pomocí elektromagnetických rádiových frekvencí, přičemž tyto frekvence jsou uspořádány do různých frekvenčních pásem. Některá z těchto pásem mají větší kapacitu než jiná a jsou schopna rychleji doručovat informace, což je případ mmWave.

mmWave označuje vysokofrekvenční rádiová pásma v rozmezí od 24 GHz do 40 GHz a Sub-6GHz označuje střední pásma pod 6 GHz. Nízkofrekvenční pásma jsou pod 1 GHz, zatímco střední pásma se pohybují od 3,4 GHz do 6 GHz a nejsou považována za mmWave.

Sítě mmWave 5G jsou ultrarychlé, ale mají také velmi krátký dosah. Chcete-li použít technologii mmWave, musíte být v dosahu bloku 5G věže, což není možné na předměstských a venkovských oblastech. Spektrum mmWave je také blokováno a zakryto dveřmi, okny, stromy a stěnami, což dále omezuje jeho dostupný dosah, a protože vyžaduje tolik věží pro pokrytí, je nákladné pro operátory je nasadit.

mmWare se více hodí do města

Díky svému omezenému dosahu je přístup k spektru mmWave možný až v průběhu posledních několika let díky technologickému pokroku, jako je Massive MIMO. Jedná se o přizpůsobitelné formování paprsků a miniaturizaci složitých funkcí zpracování antény, a mmWave je stále rodící se technologie, která je v procesu přijetí.

Díky omezením mmWave se nejlépe hodí pro husté městské oblasti nebo konkrétní cílená místa, jako jsou letiště nebo koncerty. Ve venkovských a příměstských oblastech není technologie mmWave praktická, protože nemá dostatečný dosah, což je destinace, kam přicházejí sítě Sub-6GHz. Sub-6GHz 5G je rychlejší než 4G, ale nenabízí super rychlosti, které můžete s mmWave získat. Vzhledem k tomu, že má delší dosah a může lépe pronikat objekty, je pro mobilní operátory mnohem dostupnější.

Stojí za zmínku, že mmWave 5G nabízí větší šířku pásma a zmírňuje přetížení sítě. V přeplněných oblastech se mohou rychlosti LTE zpomalit kvůli počtu připojených zařízení, zatímco technologie mmWave dokáže zvládnout větší počet připojení bez výrazného poklesu rychlosti. Z tohoto důvodu můžete vidět instalaci mmWave v přeplněných oblastech, kde je problém s přetížením sítě, například na sportovních akcích, letištích, koncertech a dalších místech, kde se shromažďuje mnoho lidí, a také v městských oblastech.

S iPhonem, který podporuje mmWave i Sub-6GHz, budete moci využít bleskové rychlosti 5G, kde je k dispozici technologie mmWave, zatímco jiné 5G pokrytí bude podobné modernějším LTE sítím, které se rozšířily posledních pár let. S ‌iPhonem‌, který má pouze Sub-6GHz, budete moci používat nejrozšířenější 5G sítě, ale bude blokován z rychlejších mmWave, které mohou být dostupné ve městech.

Nízkopásmové a středopásmové rychlosti 5G by se měly postupem času zrychlit mnohem více, podobně jako se vyvíjelo LTE. Neuvěřitelně vysoké rychlosti, které lidé od 5G očekávají, jsou rychlosti mmWave a jejich dostupnost je mnohem omezenější.

5G v ČR

V České republice zatím není 5G moc rozšířené a operátoři spíše teprve testují provoz. Několik vysílačů už můžete najít ve velkých městech nebo i v menších, na kterých si operátoři testují vytížení sítí. Očekává se, že v několika dalších letech zažije technologie největší rozmach. Do zhruba 5 let by tak mohla být pokryta většina populace.

Zdroj: Macrumors.com