MacBook Air s M2 je téměř perfektní Mac. Co říkají recenze?

MacBook Air s čipem M2 je už v prodeji. Jak ho hodnotí první uživatelé a testeři? Prý je to téměř perfektní Mac.

Nový MacBook Air s čipem M2 bude uveden na trh tento pátek. Některá média a YouTube kanály s předstihem sdílejí první recenze nového MacBooku Air, které přibližují přepracovaný notebook a jeho možnosti.

MacBook Air M2 a hlavní vylepšení

Mezi klíčové vlastnosti nového MacBooku Air patří nejnovější čip Apple M2, nový design s ploššími okraji, o něco větší 13,6palcový displej s výřezem, MagSafe nabíjení, vylepšená kamera s rozlišením 1080p a nové barevné varianty hvězdně bílá a temně inkoustová vedle stříbrné a vesmírně šedé. Notebook je také vybaven dvěma porty Thunderbolt 3 a 3,5mm konektorem pro sluchátka s podporou sluchátek s vysokou impedancí.

Cena nového MacBooku Air startuje na 36 990 Kč a je k dispozici s až 24 GB jednotné paměti a až 2TB SSD diskem.

Celkové dojmy

Devindra Hardawar ze serveru Engadget řekl, že nový MacBook Air je téměř dokonalý Mac od Applu:

Air je působivě tenký a lehký, ale má také větší a lepší obrazovku, skvělou sadu reproduktorů a šikovný napájecí adaptér MagSafe. A díky čipu Apple M2 je také mnohem rychlejší než předchozí model, který jsem ještě před rokem a půl označoval za úžasně rychlý. Apple opět nastavil nový standard pro ultrapřenosné počítače.

Podle Dana Seiferta z The Verge je nový MacBook Air úspěšný prakticky na všech úrovních, ale zákazníci, kteří chtějí přejít ze staršího notebooku, by podle něj měli zvážit ještě předchozí MacBook Air s čipem M1, jehož cena začíná na 29 990 Kč:

Nový MacBook Air je úspěšný prakticky ve všech ohledech. Má lepší obrazovku, tenčí a lehčí konstrukci, lepší reproduktory, mnohem lepší webovou kameru, vynikající klávesnici a trackpad, pohodlnější nabíjení a vynikající kvalitu provedení.

Tento úspěch si však vybírá svou cenu, a to doslova, a výkonnostní pokrok oproti modelu M1 není tak výrazný jako vylepšení designu a funkcí. M2 Air je pro naprostou většinu lidí lepší volbou než 13palcový model MacBooku Pro M2, i když Pro má o něco lepší výkon a delší výdrž baterie.

Výkon potvrzují testy

Vyšší výkon díky čipu M2 Jason Snell se ve své recenzi na webu Six Colors podrobil o řadu benchmarků nového MacBooku Air. V souladu s reklamou společnosti Apple ukazují výsledky benchmarku Geekbench 5, že čip M2 poskytuje až o 18 % vyšší vícejádrový výkon ve srovnání s modelem M1, zatímco výkon jednoho jádra je až o 11 % vyšší.

MacBook Air benchmark

Tenčí a lehčí design

Nový MacBook Air se zbavil ikonického klínovitého designu notebooku a nahradil jej plošším provedením. Dan Seifert z The Verge uvedl, že je fanouškem tohoto nového designu, který popsal jako pozoruhodně tenký a extrémně přenosný:

Přesto je pozoruhodně tenký - má jen něco málo přes 11 milimetrů - a tato tenkost je okamžitě patrná, když otevřete víko a začnete na něm psát. Všimnete si toho také, kdykoli jej vložíte do tašky nebo přenášíte. Starší MacBook Air měl zúžený tvar, který vizuálně méně zatěžoval a možná vypadal tenčí, ale nový model je skutečně tenčí než jeho předchůdce.

Je také o něco lehčí, váží 1,24 kg oproti 1,29 kg staršího modelu. To není velký rozdíl a Air zdaleka není nejlehčí počítač, který si můžete koupit, ale je mimořádně přenosný a snadno se přenáší, kamkoli potřebuji.

Pomalejší SSD v základním modelu

Mluvčí společnosti Apple ve vyjádření pro server The Verge potvrdil, že základní 256GB model nového MacBooku Air je vybaven jedním čipem NAND, což má za následek nižší rychlost SSD při srovnávacích testech. Apple uvedl, že reálný výkon nového MacBooku Air je ještě vyšší, ale prohlášení se výslovně netýká rychlosti SSD:

Díky zvýšení výkonu čipu M2 jsou nový MacBook Air a 13palcový MacBook Pro neuvěřitelně rychlé, a to i ve srovnání s notebooky Mac s výkonným čipem M1. Tyto nové systémy používají novou NAND s vyšší hustotou, která poskytuje 256GB úložiště s využitím jediného čipu. Ačkoli benchmarky 256GB SSD mohou ukázat rozdíl oproti předchozí generaci, výkon těchto systémů založených na M2 pro reálné činnosti je ještě vyšší.

Minulý měsíc bylo zjištěno, že 256GB model 13palcového MacBooku Pro s čipem M2 má ve srovnání s ekvivalentním modelem předchozí generace v benchmarcích až o 50 % nižší rychlost čtení z SSD a až o 30 % nižší rychlost zápisu na SSD.

Dilema vyplývá ze skutečnosti, že Apple v základních modelech nových MacBooků Air a 13palcových MacBooků Pro přešel na použití jediného 256GB čipu flashového úložiště namísto dvou 128GB čipů. Konfigurace vybavené 512GB nebo větším úložištěm jsou vybaveny více čipy NAND, které umožňují paralelní zvýšení rychlosti.

Pokud jsou pro vaši práci důležité co nejvyšší rychlosti SSD, doporučujeme konfigurovat nový MacBook Air s alespoň 512GB úložištěm.