Jak zkontrolovat stav baterie na iPhone

Začátkem letošního roku Apple znovu otestoval baterie svých modelů iPhone 15 a aktualizoval svá tvrzení o výdrži baterií celé řady, což naznačuje, že nabízejí lepší výdrž, než se dříve myslelo. Zajímá vás, jak je na tom baterie vašeho iPhonu nebo přímo baterie iPhone 15? Tady je návod, jak ji zkontrolovat.

Společnost Apple v únoru 2024 aktualizovala technické specifikace baterií v iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Podle nejnovějších testů Apple uvádí, že baterie těchto zařízení jsou navrženy tak, aby si při 1 000 kompletních nabíjecích cyklech za ideálních podmínek zachovaly 80 % své původní kapacity.

To je výrazné zlepšení oproti 500 nabíjecím cyklům, které společnost inzeruje u všech starších modelů iPhone při stejném počtu cyklů.

Modely iPhone 15 jsou také vybaveny funkcí optimalizace nabíjení baterie, takže pokud pravidelně nabíjíte iPhone v noci, když spíte, může zařízení omezit jeho nabíjení na 80 % a poté počkat zhruba hodinu, než se probudíte, aby nabil zbývajících 20 %. Tím se udržuje optimální kapacita baterie iPhonu, protože se zkracuje doba, po kterou leží na nabíječce nabitý na 100 %, což může časem zkrátit jeho životnost.

Jak zkontrolovat stav baterie na iPhone

Pokud máte iPhone 15 s nainstalovaným systémem iOS 17.4 nebo novějším, můžete získat konkrétnější informace o stavu baterie svého zařízení následujícím způsobem:

  • Otevřete aplikaci Nastavení
  • Přejděte dolů a klepněte na možnost Baterie
  • Zkontrolujte údaj vedle položky Kondice baterie. Chcete-li získat další podrobnosti včetně počtu cyklů baterie vašeho zařízení, data výroby a data prvního použití, jednoduše klepněte na údaj. (V dřívějších verzích iOS 17 byly tyto informace skryty v části Obecné ➝ Informace v aplikaci Nastavení).

iPhone 15 stav baterie

Společnost Apple uvádí, že životnost baterie jakéhokoli modelu iPhonu závisí na tom, jak se zařízení pravidelně používá a nabíjí. Údaj „Maximální kapacita“ vám sice poskytne dobrou představu o stavu baterie vašeho iPhonu, ale vyplatí se klepnout na modrý text „O baterii a záruce“, který vám poskytne další informace o pravděpodobné životnosti baterie vašeho zařízení v závislosti na způsobu jeho používání.

Životnost baterie závisí na řadě proměnných, ale pokud si myslíte, že máte problém, stojí za to si uvědomit, že standardní roční záruka AppleCare+ na iPhone zahrnuje servis vadných baterií. V závislosti na místě, kde se nacházíte, vám místní spotřebitelské zákony mohou poskytnout krytí i nad rámec standardních 12 měsíců, takže se nestyďte zeptat v Apple Storu, pokud si myslíte, že máte problém.