Podívejte se na všechny novinky v iOS 16.2

Apple po více než měsíci testování vydal pro veřejnost iOS 16.2 a iPadOS 16.2 a aktualizace je to velká. Přidává řadu důležitých nových funkcí. Můžete tak okamžitě upgradovat a mít nové funkce i opravy chyb.

Níže najdete všechny novinky a změny, které s iOS 16.2 a iPadOS 16.2 získáte. Můžete si tak na svém iPhonu nebo iPadu užít nejnovější funkce.

Aplikace Freeform

Apple představil novou multiplatformní aplikaci Freeform v iOS 16.2, iPadOS 16.2 a macOS Ventura 13.1. Freeform je navržená pro spolupráci, lze použít pro zapisování poznámek, skicování, kreslení, ukládání odkazů a další.

Freeform

Na stejném dokumentu může pracovat více lidí, přičemž aktualizace jsou synchronizovány pro všechny účastníky v reálném čase. Apple říká, že Freeform lze použít pro skicování projektů, navrhování nástěnek a brainstorming nápadů, přičemž aplikace slouží jako kreativní prostor.

Apple Music Sing

‌Funkce Apple Music‌ Sing je navržená jako karaoke funkce pro předplatitele Apple Music. Poskytuje texty v reálném čase, které si mohou zazpívat uživatelé iPhonů, iPadů a Apple TV. Mezi funkce patří nastavitelné vokály pro změnu hlasitosti původního zpěváka, texty v reálném čase, které se pohybují v rytmu zpěvu, možnosti vokálu na pozadí a pohled na duet pro skladby pro více zpěváků.

Apple Music Sing

Apple přináší více než 50 seznamů skladeb, které obsahují písně, duety, sbory a hymny ideální pro použití s ‌Apple Music‌ Sing.

‌Apple Music‌ Sing lze použít na ‌iPhone‌ 11 a novějších, třetí generaci 11palcového iPadu Pro a novější, páté generaci 12,9palcového ‌iPadu Pro‌ a pozdějších, čtvrté generaci iPadu Air a novějších, deváté generaci ‌iPad‌ a novější a iPad mini a novější.

Pokročilá ochrana dat

Pokročilá ochrana dat, představená minulý týden, rozšiřuje end-to-end šifrování na další kategorie dat iCloudu. Pokročilá ochrana dat je volitelná a lze ji použít k šifrování záloh ‌iCloudu‌, záloh zpráv, obsahu iCloud Drive, poznámek, fotek, připomenutí, hlasových poznámek, záložek Safari, zkratek Siri a peněženek.

Pokročilá ochrana dat na iCloudu

Díky této aktualizaci jsou téměř všechna data na ‌iCloudu‌ chráněna, s výjimkou pošty, kontaktů a kalendáře, protože tyto funkce musí spolupracovat se systémy, které používají starší technologie.

Rozšířená ochrana dat je volitelná, takže Apple nemůže obnovit vaše data, pokud ztratíte heslo, a navíc je přístup na iCloud.com ve výchozím nastavení zakázán.

Podpora externího displeje Stage Manager

S iPadOS 16.2 lze Stage Manager na iPadech M1 a M2 znovu používat s externími displeji. Toto je funkce, kterou Apple odstranil v první verzi iPadOS 16, aby rozšířil ‌Stage Manager‌ na modely A12X a A12Z ‌iPad Pro‌.

Stage Manager iPadOS

S podporou externího displeje podporuje ‌Stage Manager‌ až osm aplikací pro účely multitaskingu, nikoli čtyři. Tato funkce je omezena na iPady ‌M1‌ a ‌M2‌.

U iPadů s podporou ‌M1‌ nebo ‌M2‌ existuje také možnost přetáhnout okno z ‌iPadu‌ na externí monitor, který je připojen k vašemu zařízení. Přetahování okna z jednoho zařízení do druhého je v aktualizaci iOS 16.2 novinkou.

Aktualizace aplikace Domácnost

Společně se softwarem HomePod 16.2, iOS 16.2, iPadOS 16.2 a ‌macOS Ventura‌ 13.1 přidává Apple podporu pro aktualizovanou architekturu aplikace Domácnost, která přichází po přidání standardu chytré domácnosti Matter.

Domácnost iOS 16.2

Apple říká, že nová architektura aplikace Domácnost přináší rychlejší a spolehlivější výkon v domácnostech s mnoha chytrými doplňky, ale vyžaduje, aby každé zařízení, které přistupuje k domácnosti, mělo operační systém iOS 16.2, iPadOS 16.2, ‌macOS Ventura‌ 13.1, tvOS 16.2 a watchOS 9.2., společně se softwarem ‌HomePod‌ 16.2.

Zákaz zobrazení tapety a upozornění u funkce Always on

iOS 16.2 přidává dva přepínače pro deaktivaci tapety a upozornění, když je aktivní vždy zapnutý displej. Tato funkce umožňuje jednodušší rozhraní na always on displeji, které zobrazuje pouze čas a všechny povolené widgety.

iOS 16.2 always on

AirDrop jen pro kontakty

Se spuštěním iOS 16.2 bude AirDrop ve výchozím nastavení omezen pouze na kontakty, nikoli na všechny. Stále existuje možnost otevřít AirDrop všem v okolí, ale po 10 minutách se vrátí zpět na volbu Pouze pro kontakty.

iOS 16.2 AirDrop

Apple říká, že to bylo implementováno za účelem snížení spamu z AirDropu.

Aktualizace softwaru

Apple provedl malou úpravu v sekci Aktualizace softwaru v aplikaci Nastavení, která je k dispozici v části Obecné. Text verze softwaru, který je nainstalován, je nyní tučnější, takže je zřetelnější.

iOS 16.2 aktualizace softwaru

Widget spánku na uzamčené obrazovce

iOS 16.2 přidává na zamykací obrazovku widget Spánek, který čerpá z dat uložených v aplikaci Zdraví a shromážděných z Apple Watch nebo jinými zařízeními pro sledování spánku. Poskytuje informace, jako je čas strávený v posteli a kvalita spánku, přičemž jsou k dispozici tři varianty.

iOS 16.2 widget Spánek

Jednoduchý widget s jednou dlaždicí zobrazuje množství času, který jste strávili v posteli, a dvě možnosti s více dlaždicemi zobrazují buď sloupcový graf, který ukazuje kvalitu spánku, nebo větší widget, který zobrazuje čas v posteli spolu s vizuální reprezentací. Klepnutím na widget se otevře sekce Spánek v aplikaci Zdraví.

Widget léků na uzamčené obrazovce

Kromě nového widgetu Spánek přidal Apple také widget Léky. Existují dvě možnosti, jedna je ikona jedné pilulky a druhá, která vám dá vědět, kdy si musíte vzít lék. Upozorní vás, pokud jsou zaznamenány všechny vaše léky nebo pokud pro daný den nemáte žádné další léky.

iOS 16.2 Léky widget

Game Center

Game Center nyní podporuje SharePlay, což uživatelům ‌iPhonu‌ a ‌iPadu‌ umožňuje hrát hry s přáteli a rodinou během hovoru FaceTime.

K dispozici je také nový widget aktivity, který uživatelům umožňuje z domovské obrazovky vidět, co jejich přátelé hrají a dosahují ve hrách.

Vyhledávání zpráv

Apple vylepšil vyhledávání v aplikaci Zprávy pro vyhledávání fotografií na základě obsahu, jako je zvíře, auto, osoba nebo text.

Možnost vypnutí skrýt IP adresu

K dispozici je nové nastavení ‌iCloud‌ Private Relay, které jej dočasně deaktivuje pro konkrétní web v Safari.

5G v Indii

iOS 16.2 odemyká službu 5G v Indii a více operátorů v zemi nyní podporuje 5G sítě.

Ztišení Siri

V části Zpřístupnění v aplikaci Nastavení je možnost nastavit ‌Siri‌ na Preferovat tiché odpovědi, takže ‌Siri‌ bude potvrzovat požadavky na zařízení, nikoli nahlas.

iOS 16.2 Siri

Oprava ProMotion

Na zařízeních, která podporují ProMotion, Apple říká, že změny animovaného rozvržení SwiftUI budou podporovat obnovovací frekvenci 120 Hz, což je funkce, která dříve chyběla.

Apple ProMotion

Zdá se, že aktualizace iOS 16.2 také řeší dlouhodobé problémy ovlivňující modely iPhone 13 Pro a ‌iPhone 14 Pro‌ s ProMotion. U těchto zařízení se mohou při zavírání a přepínání mezi aplikacemi vyskytnout zpožďování a zadrhávání animací systému a několik zpráv od beta testerů naznačuje, že výkon byl v aktualizaci vylepšen.

Upozornění AirTagu

Na ‌iPadu‌ jsou nyní k dispozici oznámení o sledování, která uživatelům dávají vědět, zda je AirTag oddělený od svého vlastníka poblíž a nedávno zazvonil, aby naznačil, že se pohybuje.

AirTag upozornění

Optimalizace detekce pádů

Poprvé byla představena v iOS 16.1.2, optimalizace Crash Detection pro modely iPhone 14 je také přidána do iOS 16.2. Optimalizace detekce pádů by možná mohla zahrnovat vylepšení, která by zabránila modelům ‌‌iPhone 14‌ volat tísňové linky, když si uživatelé užívají horské dráhy a jiné intenzivní jízdy.

Apple detekce pádů

Neúmyslná SOS volání

Apple nyní s aktualizací shromažďuje data o náhodných SOS hovorech a jeden uživatel nahlásil Apple dotaz ohledně hovoru, který shromažďuje systémová data.

Zkratka stavu baterie

K dispozici je nová Siri zkratka stavu baterie, která poskytuje informace o baterii ‌iPhonu‌ a jakékoli připojené nabíječce.

Zkratka stavu baterie Siri