CarPlay příští rok ukáže zcela novou tvář

Apple v roce 2023 představí zcela nový systém CarPlay s těmito 5 klíčovými funkcemi. Už na své červnové konferenci WWDC ukázal, že integrace systému s vozidlem bude hlubší a přinese inovovanou grafiku.

CarPlay 2. generace bude muset podporovat také vozidlo

Apple uvádí, že první vozidla s podporou nové generace CarPlay budou oznámena koncem roku 2023, přičemž mezi angažované automobilky patří Acura, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo a další. Ke spuštění pak už bude stačit jen propojit iPhone s autem. S předstihem jsme shrnuli pět klíčových funkcí, které lze od nové verze CarPlay očekávat.

Podpora více displejů

CarPlay více obrazovek

Nová verze CarPlay se bude moci zobrazovat na všech displejích ve vozidle, takže bude poskytovat konzistentní zážitek na informačním a zábavním systému, přístrojové desce a dalších obrazovkách na palubě. Apple tvrdí, že CarPlay bude přizpůsoben každému novému modelu vozidla, aby se přizpůsobil jedinečným tvarům a uspořádání obrazovek.

Integrace sdružených přístrojů

CarPlay tachoměr

Nové prostředí CarPlay umožní integraci se sdruženými přístroji vozidla, včetně rychloměru, otáčkoměru, počítadla kilometrů, palivoměru, ukazatele teploty motoru, ukazatele tlaku oleje a dalších ukazatelů. Podle Applu si řidiči budou moci vybrat z několika designů a uspořádání přístrojové desky, včetně možností specifických pro danou značku.

Ovládání klimatizace

CarPlay ovládání klimatizace

V nové verzi CarPlay budete mít přístup k ovládání klimatizace přímo ve vozidle, což vám umožní nastavit teplotu klimatizace nebo topení, rychlost ventilátoru, vyhřívaná sedadla, vyhřívaný volant a další možnosti.

Widgety

CarPlay widgety

Widgety budou klíčovou součástí nového prostředí CarPlay a nabídnou přehledné informace, jako je délka cesty, spotřeba paliva, ujetá vzdálenost, události v kalendáři, počasí, telefonní hovory, stav garážových vrat s podporou HomeKitu a další. Widgety bude možné zobrazovat a procházet také v rámci sdruženého panelu přístrojů.

FM rádio

CarPlay rádio

Nová verze CarPlay bude obsahovat zcela novou aplikaci Rádio, která vám umožní snadno ovládat FM rádio ve vašem vozidle, například měnit stanici.