Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Apple Watch 3 vs. 8. Jaké změny nás čekají?

Je to bláznivé pomyšlení, ale příští měsíc uplyne pět let od chvíle, kdy Apple představil hodinky Apple Watch Series 3. Přestože se jedná o silně zastaralé chytré hodinky, Series 3 se stále prodávají a stále je používá mnoho lidí.

Apple Watch 3 vs. 8

Předpokládejme, že si stále držíte hodinky Apple Watch Series 3. V tom případě vám v tomto článku uvedeme všechny hlavní nové funkce a změny, které získáte, pokud se příští měsíc rozhodnete přejít na novější Apple Watch Series 8 nebo dokonce na aktuální poslední generaci Apple Watch Series 7.

Změny jsme rozdělili do kategorií: hardware, zdraví a fitness, výkon, výdrž baterie a napájení, aktualizace softwaru a funkce.

Hardware

  • Zcela přepracovaný displej: Apple Watch Series 3 mají zastaralý, hranatý displej s výraznými okraji. Neočekává se, že by chystaná řada Series 8 získala oproti Series 7 nový design. Každopádně se zákazníci Series 3 dočkají o 50 % většího displeje se zaoblenými rohy a výrazně menšími rámečky.
  • Odolnější a stylovější varianty pouzder: V současné době jsou Series 3 nabízeny pouze ve variantách s hliníkovým pouzdrem, které má přední sklo Ion-X. Novější vlajkové hodinky Apple Watch se dodávají v hliníkovém, nerezovém a titanovém provedení. Modely z nerezové oceli a titanu jsou chráněny předním safírovým sklíčkem, které je odolnější než sklo Ion-X.
  • Větší možnosti výběru: Series 3 se dodávají pouze v 38mm a 42mm variantách pouzdra, přičemž velkou část prostoru zabírají větší rámečky kolem displeje. Řada Series 8 se údajně bude dodávat ve větších variantách pouzdra než řada Series 7, která je již nabízena ve velikostech 41 mm a 45 mm. V každém případě budou zákazníci Series 3 těžit z větších hodinek s větším displejem.
  • Nová digitální korunka s haptickou zpětnou vazbou: Stejně jako všechny modely Apple Watch jsou i Series 3 vybavené korunkou Digital Crown, která slouží jako hlavní způsob interakce se zařízením. Novější modely Apple Watch však mají aktualizovanou digitální korunku s haptickou zpětnou vazbou. Haptická zpětná vazba s korunkou Digital Crown nabízí jemné vibrace, když uživatelé procházejí seznamem a provádějí různé úpravy.
  • Přepracované rozložení reproduktorů s hlasitějším zvukem: Řada 3 má na pravé straně velmi malé reproduktory, které jsou naskládané na sobě. Od Series 7 Apple přepracoval systém reproduktorů tak, aby se táhl téměř přes celou pravou stranu, čímž se reproduktory jednak fyzicky zvětšily, a jednak jsou v důsledku toho až o 50 % hlasitější.
  • Stále zapnutý displej je teď jasnější: Výrazně větší displej není jedinou výhodou, na kterou se mohou zákazníci Series 3 těšit při přechodu na novější model. Od Series 5 jsou hodinky Apple Watch vybaveny vždy zapnutým displejem, který vždy zobrazuje informace, jako je čas a komplikace, i když má uživatel zápěstí svěšené. U novějších modelů je nyní vždy zapnutý displej ve venkovním prostředí o 70 % jasnější.

Funkce pro zdraví a fitness

  • Kolik kyslíku je v mé krvi?: Pokud jste to někdy chtěli vědět, aniž byste museli na místní kliniku, jsou pro vás určeny novější modely hodinek Apple Watch. S hodinkami Series 6 z roku 2020 Apple zavedl snímač kyslíku v krvi, který zjistí množství kyslíku v krvi uživatele tak, že ho nechá 15 sekund stát v klidu.
  • Detekce pádů: V případě nešťastné události, kdy nečekaně a tvrdě spadnete na zem, budou novější modely hodinek Apple Watch schopny informovat záchranku a vaše blízké, pokud hodinkám neřeknete, že jste v pořádku a nepotřebujete žádnou pomoc. Funkce detekce pádu je k dispozici pouze pro uživatele starší 18 let.
  • Vylepšený snímač srdečního tepu: Novější modely Apple Watch mají nový a vylepšený snímač srdečního tepu a EKG snímač srdce. V porovnání s optickým snímačem srdečního tepu v hodinkách Series 3 mohou novější modely, například Series 7 a Series 8, poskytovat uživateli přesnější údaje o srdečním tepu.
  • Hej Siri, mám horečku?: Může se to zdát jako sci-fi scénář, ale může to být realita. Podle spekulací budou chystané hodinky Series 8 vybaveny snímačem tělesné teploty, který bude schopen měřit teplotu těla uživatele. Není jasné, zda budou hodinky poskytovat uživatelům přímý údaj o teplotě jako běžné teploměry. Přesto mohou nabídnout informace o tom, zda se domnívají, že by uživatel mohl mít potenciálně horečku, a zda by mohl potřebovat vyhledat lékařskou pomoc.
  • Pořiďte si EKG na zápěstí: Pořízení EKG (elektrokardiogramu) obvykle vyžaduje cestu do nemocnice, papírování a množství senzorů. Díky hodinkám Series 4 a novějším mohou uživatelé pořídit EKG jen pomocí Apple Watch na zápěstí, a to tak, že položí prst na digitální korunku. Výsledky najdete v aplikaci Zdraví na spárovaném iPhonu a můžete je pak sdílet s lékařem.

Výkon a výdrž baterie

  • Nový procesor a vyšší výkon: Dvoujádrový procesor S3 v Series 3 dosáhl svých výkonnostních limitů, protože zákazníci si často stěžovali na zpožděný výkon a trhané animace. Dvoujádrový procesor v Series 7 a očekávaný u Series 8 nabízí více než dvojnásobný výkon při každodenním používání.
  • Rychlejší a spolehlivější připojení Bluetooth: Model Series 3 je tak starý, že se spoléhá i na zastaralou technologii Bluetooth. Series 3 používají Bluetooth 4.2, zatímco novější modely Apple Watch a iPhony používají Bluetooth 5.0. Novější standard Bluetooth je spolehlivější a podporuje větší šířku pásma pro bezdrátový přenos.
  • Čip U1: Řada Series 3 není vybavena čipem U1 Ultra Wideband, který pomáhá využívat funkce pro blízké připojení k iPhonu a dalším produktům. Apple Watch Series 6 byly tímto čipem vybaveny jako první.
  • Stejná celodenní výdrž baterie, nyní s rychlonabíjením: Apple na svých webových stránkách slibuje stejnou 18hodinovou celodenní výdrž baterie u Series 3 ve srovnání s nejnovější Series 7 a předpokládáme, že i Series 8. V praxi se však kvůli pokročilejšímu softwaru a zastaralému hardwaru mohou zákazníci Series 3 dočkat lepší výdrže baterie. U novějších modelů Apple Watch podporuje Apple rychlé nabíjení, takže hodinky můžete dobíjet rychleji, i když nevydrží tak dlouho, jak byste chtěli.

Aktualizace softwaru

  • Pro Series 3 je to konec cesty: s watchOS 9 na podzim tohoto roku přestanou být hodinky Series 3 podporovány nejnovější verzí watchOS, což znamená, že nebudou dostávat nové funkce a možnosti. Series 3 však bude ještě nějakou dobu dostávat bezpečnostní aktualizace.

Některé další, menší funkce budou moci zákazníci Series 3 využívat, pokud provedou upgrade:

  • Vyšší 32GB úložiště ve srovnání s 8GB úložištěm v Series 3.
  • Stále zapnutý výškoměr, užitečný pro turisty a sportovce.
  • Podpora rodinného nastavení (Family Setup).
  • Možnost volby mezi modely pouze s GPS a GPS + mobilní sítě