Apple 5G modem bude mít debut možná už v roce 2023

Apple 5G modem znamená pro kalifornskou společnost další krok k úplné samostatnosti. Nemusela by tak už spoléhat na Qualcomm, který 5G modemy dodává dnes.

Apple plánuje přijmout vlastní 5G modemy od roku 2023, což znamená, že se již nebude muset spoléhat na to, že Qualcomm dodá 5G mobilní modem pro iPhone. Uvedl to dnes analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo.

Apple 5G modem do nových iPhonů

Podle Kua plánuje Apple zahrnout vlastní 5G čip do nových iPhonů nejdříve v roce 2023. Apple se v současné době spoléhá na Qualcomm a očekává se, že bude nadále spoléhat, dokud neodejde na svůj vlastní čip. Když dojde k odklonu, bude Qualcomm nucen vstoupit na nové trhy, aby kompenzoval ztrátu objednávek od společnosti Apple.

Vzhledem k tomu, že prodej Androidu na trhu špičkových telefonů 5G je pomalý, bude společnost Qualcomm nucena soutěžit o více objednávek na trhu low-end, aby kompenzovala ztrátu objednávek společnosti Apple. Když se omezení nabídky zlepší, MediaTek a Qualcomm budou mít menší vyjednávací sílu nad značkami, což bude mít za následek výrazně vyšší konkurenční tlak na trhu středních a nízkých cen.

Výhody Apple 5G modemů

V březnu analytici společnosti Barclays oznámili, že Apple bude vyrábět vlastní 5G modemy navržené na míru, počínaje iPhonem v roce 2023. O vývoji vlastního modemu, který údajně začal počátkem roku 2020, se široce hovoří.

Lze očekávat, že modemy navržené společností Apple nabídnou vyšší rychlosti, nižší latenci, kromě jiných výhod ve srovnání s modemy Qualcomm nebo Intel, které poháněly iPhony dřívější generace.

V roce 2019 koupil Apple většinu podnikání s modemy chytrých telefonů Intel, což je krok, který pomohl podpořit vývoj vlastního interního modemu. Apple v té době uvedl, že nákup pomůže urychlit vývoj budoucích produktů a umožní dále se odlišovat od dalšího vývoje.

Zdroj: Macrumors.com