8 tipů, jak prodloužit výdrž baterie iPhonu

S blížícím se Silvestrem a Novým rokem může mnoho uživatelů iPhonu potřebovat co nejlépe využít výdrž baterie svého iPhonu pro prodloužené večírky a další oslavy. Shromáždili jsme pro vás několik užitečných tipů ohledně baterie, které byste mohli využít, aby váš iPhone fungoval dlouho do noci.

1. Vypnutí haptické zpětné vazby klávesnice

Pokud jste zapnuli možnost klávesnice, která poskytuje haptickou zpětnou vazbu při klepnutí na klávesy na obrazovce, možná ji budete chtít dočasně vypnout, protože může ovlivnit výdrž baterie.

haptic keyboard feedback

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Klepněte na položku Zvuky a haptika.
  • Klepněte na možnost Odezva klávesnice.
  • Vypněte přepínač u možnosti Haptika.

2. Vypnutí AirDrop pomocí přiblížení

Když k sobě přiložíte dva iPhony se systémem iOS 17 nebo iPhone se systémem iOS 17 a hodinky Apple Watch se systémem watchOS 10.1 nebo novějším, iPhone zahájí protokol AirDrop nebo přenos kontaktů založený na přiblížení. Pokud jej spouštíte neustále, může to vybíjet baterii, takže pokud je váš iPhone v blízkosti mnoha jiných iPhonů a rozhraní AirDrop se vám zobrazuje stále dokola, měli byste jej vypnout.

 

airdrop proximity sharingChcete-li tak učinit, přejděte do Nastavení > Obecné > AirDrop a vypněte možnost Přiblížením zařízení k sobě.

3. Použití offline map

Pokud někam cestujete, můžete ušetřit trochu baterie, pokud si stáhnete Apple Maps pro offline použití, což je funkce dostupná na iPhonech se systémem iOS 17 nebo novějším. Offline mapy jsou užitečné zejména v případě, že jedete někam, kde je špatné mobilní připojení, protože můžete získat pokyny turn-by-turn bez vybíjení baterie. Jen nezapomeňte vypnout mobilní připojení v oblastech se slabým pokrytím.

Apple Maps Offline

Stažení mapy je tak jednoduché, že vyhledáte místo, klepnete na tlačítko Stáhnout a vyberete oblast mapy, kterou chcete stáhnout. Máme pro vás speciální návod, který vás provede všemi kroky.

4. Vypnutí živých aktivit

Živé aktivity umožňují aplikacím udržovat průběžné oznámení na zamykací obrazovce nebo na dynamickém ostrově, což může způsobovat znatelné vybíjení baterie.

ios 16 live activities feature

Živé aktivity lze zakázat podle následujících kroků:

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Přejděte na položku Face ID a kód.
  • Zadejte svůj přístupový kód pro odemknutí iPhonu.
  • Přejděte dolů a vypněte funkci Aktivity živě.

Tím zabráníte tomu, aby se Live Activities zobrazovaly na zamykací obrazovce, ale budete chtít udělat ještě jeden krok. V sekcích jednotlivých aplikací v aplikaci Nastavení můžete vypnout Živé aktivity pro každou aplikaci zvlášť nebo se vyhnout používání funkcí Živé aktivity v rámci aplikací.

5. Vypnutí stále zapnutého displeje

Pokud máte iPhone 14 Pro nebo iPhone 15 Pro, vždy zapnutý displej ponechává čas, tapetu, widgety a živé aktivity viditelné na zamykací obrazovce, i když je iPhone zamčený.

Displej používá obnovovací frekvenci 1 Hz, aby šetřil baterii, a když je iPhone v kapse, displej se vypne, ale stále zapnutý displej vybíjí baterii rychleji než displej bez zapnutého displeje.

settings

Displej Always-On můžete vypnout podle následujících kroků:

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Klepněte na položku Zobrazení a jas.
  • Klepněte na možnost Trvale zapnutý displej.
  • Vypněte funkci Trvale zapnutý displej.

Není zcela jasné, jak moc vybíjí vždy zapnutý displej baterii, protože se to bude lišit případ od případu použití, ale i když je to jen několik procent, může se vyplatit jej vypnout.

6. Použití režimů Soustředění

Vestavěná možnost Soustředění od společnosti Apple dokáže snížit počet přijímaných oznámení a méně oznámení znamená méně příležitostí pro aplikace, aby probudily displej a způsobily vybití baterie.

Režimy soustředění umožňují zvolit, které aplikace a lidé vám mohou posílat oznámení a kdy, takže během pracovní doby můžete zajistit, abyste dostávali pouze pracovní oznámení, a během osobního volna můžete omezit pracovní oznámení. Oznámení můžete omezit i při řízení auta, při spánku, při cvičení a v jakémkoli jiném scénáři, který vás napadne.

ios 16 lock screen focus

Po skončení režimu se vám stále zobrazí všechna oznámení, ale v jednom upozornění, nikoli ve více. Vypínání nežádoucích oznámení z aplikací je stále nejlepší metodou pro úsporu baterie, ale režimy Soustředění vám umožní zachovat si oznámení a zároveň snížit jejich počet.

Apple umožnil režimy nastavit poměrně snadno, ale i tak je potřeba trochu práce, abyste vše zprovoznili. Všechny funkce režimu Soustředění najdete v sekci Soustředění v aplikaci Nastavení.

7. Omezte, kdy a jak často mohou aplikace přistupovat k poloze

Vždy je dobré zkontrolovat nastavení soukromí a přístupu, abyste se ujistili, že aplikace a služby nedělají věci, které nechcete, aby dělaly.

 

ios 16 location servicesOmezení aplikací, které mají přístup k vaší poloze, a četnosti přístupu aplikací k těmto údajům může ušetřit baterii.

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Vyberte možnost Soukromí a zabezpečení.
  • Klepněte na položku Polohové služby.
  • Prohlédněte si seznam a upravte nastavení klepnutím na název každé aplikace v seznamu.

Pro každou aplikaci máte čtyři možné volby nastavení polohy, i když ne všechny čtyři volby budou vždy dostupné pro každou aplikaci v závislosti na tom, co dělá. Můžete vybrat následující možnosti: Nikdy, Zeptat se příště nebo při sdílení, Při používání aplikace a Vždy.

Funkce Nikdy zabrání aplikaci v přístupu k vaší poloze, a pokud není nutné, aby aplikace věděla, kde se nacházíte, například mapová aplikace, je nejlepší volbou nastavení přístupu k poloze na hodnotu Nikdy. Zatímco Používání aplikace umožňuje aplikaci zjišťovat vaši polohu pouze tehdy, když je aplikace otevřená a aktivně používaná. Pokud aplikaci zavřete nebo přepnete na jinou aplikaci, přístup k poloze skončí. Jedná se o druhé nejlepší nastavení, které můžete použít.

Dotázat se příště nebo Při sdílení vyzve aplikaci, aby se vás příště zeptala pomocí vyskakovacího okna, že chce vaši polohu, abyste ji mohli dočasně schválit. Při tomto nastavení je přístup k poloze vypnutý, dokud není výslovně povolen prostřednictvím vyskakovacího okna. Vždy umožňuje aplikaci mít přístup k vaší poloze po celou dobu, bez ohledu na to, zda je otevřená nebo zavřená. To povede k největšímu vybíjení baterie a mělo by být omezeno pouze na aplikace, které nejvíce potřebujete.

8. Použití režimu nízké spotřeby

Zapnutí režimu nízké spotřeby je jasnou volbou pro zachování baterie, aniž byste se museli zabývat mnoha nastaveními, a můžete jej zapnout z Ovládacího centra, sekce Baterie v aplikaci Nastavení nebo pomocí Siri. Režim nízké spotřeby snižuje aktivitu na pozadí, rychleji vypíná displej po nečinnosti, omezuje obnovovací frekvenci displeje, omezuje načítání e-mailů, snižuje vizuální efekty a další.

ios 16 beta 6 battery percent low power

Režim nízké spotřeby lze nastavit tak, aby se zapnul při určitém procentu baterie pomocí klávesových zkratek, což je praktický způsob, jak jej automaticky zapnout, když jej potřebujete, a je to nejlepší možnost, pokud patříte k těm, kteří si často nezapamatují, že mají zapnout režim nízké spotřeby.