14palcový iPad Pro je za dveřmi

Je to už téměř 8 let, co Apple poprvé představil 12,9palcový iPad Pro. A 5 let, co dostal design s tenkým rámečkem, Face ID a dalšími funkcemi. Co bude s iPadem Pro dál? Jednou z hlavních změn, která se očekává v nadcházejícím vydání, bude ještě větší iPad nebo iPady. Sledujte, co všechno víme o zvěstech o 14palcovém iPadu Pro od Apple.

Práce na iPadu jsou v plném proudu

První věrohodnou zprávu o tom, že Apple zkoumá myšlenku většího než 12,9palcového iPadu, přinesl v červenci 2021 Mark Gurman z agentury Bloomberg. V té době nebyly k dispozici žádné konkrétní podrobnosti, ale zpráva sdílela, že Apple je v počátečních fázích prací a že větší iPad přijde za několik let.

Téměř o rok později, v červnu 2022, se Ross Young podělil o informaci, že vyvíjený větší iPad Pro má velikost 14,1 palce. Uvedl také, že je vybaven mini-LED osvětlením displeje spolu s obnovovací frekvencí ProMotion 120 Hz, kterou mají současný a předchozí iPad Pro.

Jeho předpověď, že bychom se tohoto většího iPadu mohli dočkat již na začátku roku 2023, se však pravděpodobně neuskuteční, protože do druhé poloviny roku zbývá méně než měsíc.

11palcový iPad Pro a 12,9palcový iPad Pro

Později v roce jsme se dočkali zprávy z října 2022 od Wayna Ma z The Information, který předpovídá, že Apple pracuje také na 16palcovém iPadu Pro.

Čip Apple M3 Pro

Právě na konci dubna letošního roku jsme se dočkali několika dalších údajných detailů od analytika 941, který je leakerem na Twitteru bez dlouhodobé zkušenosti. Přesně se však podělil o některé podrobnosti o Dynamic Island iPhonu 14 Pro před jeho uvedením na trh. Zde je pár bodů, které Analytik 941 uvedl o 14palcovém iPadu Pro:

  • 14,1palcový displej
  • Speciální verze systému iPadOS 17 je v přípravě pro větší modely iPadu Pro
  • Podpora externích displejů až pro dva monitory s rozlišením 6K a frekvencí 60 Hz
  • Možné použití čipu M3 Pro

Je možné, že zmínka o větších modelech iPadu Pro potvrzuje zprávu The Information o 16palcovém modelu vedle 14palcového. Mohlo by však jít také o pojistku s vědomím, že Apple možná pracuje na dvou iPadech větších rozměrů.

Jednou z dalších zvěstí, kterou jsme v posledních letech slyšeli, je, že Apple chce do iPadu Pro přinést MagSafe. Na začátku roku 2022 jsme se však dozvěděli, že společnost ve svém úsilí narazila na určité problémy.

Budeme si muset počkat, zda to bude mít vymyšlené i pro větší modely iPadu Pro, na kterých se pracuje.

Datum vydání

Analytik 941 se sice domnívá, že Apple má v přípravě speciální verzi systému iPadOS 17, to však nezaručuje, že bude připravena uvést větší modely iPadu Pro na trh letos na podzim, až se tento software objeví.

Mark Gurman je přesvědčen, že Apple s velkou modernizací iPadu Pro počká až do roku 2024. Své tvrzení upřesnil a uvedl na začátku letošního roku:

iPad Pro určitě letos nic významného nedostane. Místo toho se na jaře příštího roku těšte na zásadní modernizaci iPadu Pro, která bude doplněna o aktualizovaný design a poprvé i o obrazovky OLED.

Naproti tomu Wayne Ma z The Information uvedl, že 16palcový iPad Pro by se mohl objevit již ve 4. čtvrtletí roku 2023. Další možností, pokud Apple skutečně pracuje na 16 i 14palcových modelech iPadu Pro, je, že by mohly být uvedeny na trh v různých obdobích.