Jak funguje bezdrátová nabíječka a jak s ní nabít iPhone?

Budoucnost je bezdrátová, tak proč se zatěžovat kabely? Pokud nevíte, jak funguje bezdrátová nabíječka a jak s ní nabít váš iPhone, povíme vám to.

Skutečně bezdrátová sluchátka, bezdrátové nabíjení a bezdrátové sdílení ať už čehokoli, je aktuálním trendem moderních technologií. Kabely už s sebou nikdo nosit nechce. Svůj mobilní telefon tak bezdrátově nejen nabijete, ale klidně i s ním nabijete ten kamaráda nebo svá bezdrátová sluchátka.

Aktuálně se můžete setkat s několika standardy bezdrátových nabíječek, kdy mezi ten nejrozšířenější patří označení Qi. Existuje všaki  tzv. AirFuel. Ten pracuje na průmyslovém kmitočtu 6,58 MHz a umožňuje připojení až pro 8 zařízení a předání výkonu do 50 W na vzdálenost do 5 cm. AirFuel zároveň rozvíjí svůj standard pro bezdrátové RF napájení v tzv. blízkém poli, vhodný pro miniaturní přístroje.

 

Jak funguje bezdrátová nabíječka standardu Qi

Tento systém je založen na elektromagnetické indukci mezi dvěma plošnými cívkami. Skládá se ze dvou zařízení, kdy jedním je nabíjecí podložka, do níž je přiveden elektrický proud a která pomocí své vestavěné cívky v okolním vzduchu vytváří proměnné magnetické pole, a dobíjeného zařízení, v jehož cívce se sekundárně opět indukuje střídavý elektrický proud. Nabíjené přenosné zařízení si ho usměrňuje a tuto přenesenou energii ukládá do svého akumulátoru.

Qi systém dále zahrnuje i komunikační a kontrolní mechanismy. Dobíjecí základna tedy zjišťuje, zda je v dosahu nějaké odběrné zařízení, a to jak na základě odebíraného toku energie, tak i datovou komunikací s dobíjenými zařízeními, a podle situace přizpůsobuje intenzitu svého indukčního pole. Zjednodušeně to znamená, že pokud je nabíjený přístroj již nabitý, a energii už neodebírá, nebo v dosahu nabíječky žádné odběrné zařízení není, její systém to rozpozná a sníží svůj výkon na minimum, aby ušetřil elektrickou energii. Podobně i nabíjená zařízení kontrolují stav svého nabití a mohou být schopna si dobíjecí základně proaktivně říci o změny přísunu energie. Tak o tomto alespoň hovoří česká Wikipedie.

Bezdrátové nabíječky standardu Qi se snaží nabídnout srovnatelnou účinnost s těmi klasickými drátovými, k různým ztrátám ale přece jen dochází – záleží na vzdálenosti i tom, zda je zařízení v krytu atd. Na rozdíl od klasické nabíječky dosahují v režimu Stand-by (když žádné zařízení není nabíjeno) příkonu pouhých 0,0001 W oproti 0,12 W u klasické nabíječky o výkonu 5 W a účinnosti 72 %.

 

Bezdrátová nabíječka Qi a dostupná nabídka

Značkovou bezdrátovou Qi nabíječku seženete v podobě té od značky Hoco už za 499 Kč a značky Spigen za 699 Kč. Praktická bezdrátová rychlá nabíječka pro iPhone, která zároveň slouží i jako jeho stojan, vás už vyjde na 1 299 Kč. Vybírat ale můžete z více značek, jako jsou např. Xtorm nebo Baseus, která nabízí prostor i pro vaše Apple Watch a to jen za 999 Kč.

 

Jak na bezdrátové nabíjení iPhonu

Připojte bezdrátovou nabíječku k napájení a položte ji na rovnou plochu nebo jiné místo doporučené výrobcem. Položte iPhone na nabíječku displejem nahoru. Nejlepšího výkonu dosáhnete, když iPhone položíte doprostřed nabíječky nebo na místo doporučené výrobcem. iPhone by se měl začít nabíjet pár sekund po položení na bezdrátovou nabíječku.

Zdroj: Apple.cz