Chytrá domácnost není jen chytré příslušenství, ale i automatizace

Chytrá domácnost je stále více omílaným pojmem. Nestačí ale jen nakoupit chytré příslušenství. Důležité je pochopit chod a automatizovat.

Na trhu je dnes velké množství chytrých zařízení. Spousta společností se snaží nabídnout to své a spousta z nich zařazuje svoje produkty do nějakého systému. V případě Applu je nejznámější Homekit. V češtině je platforma překládaná jako Domácnost a stejně se jmenuje i aplikace, kterou máte na svých iPhonech, iPadech nebo počítačích Mac.

Chytrá domácnost usnadní chod domova

Je sice hezké, že můžete ovládat chytré žárovky telefonem, regulovat teplotu v jednotlivých místnostech nebo díky chytré zásuvce zapínat kávovar. Všechna tato příslušenství ale potřebují hlavně provázat a dostat nějaký řád. V konečném důsledku je totiž jedno, zda zapnu žárovku telefonem nebo k tomu použiji klasický vypínač na zdi.

Pravou výhodou chytré domácnosti je ale automatizace a určení rozvrhu. Automatizací je myšlena spolupráce těchto chytrých zařízení. Například to může být spolupráce optického čidla s žárovkou. Takto snad lze dosáhnout automatického rozsvícení v místnosti, když je zaznamenán pohyb. Pohybové čidlo lze nasměrovat do určité výšky a zamezit rozsvícení v případě přeběhnutí domácího mazlíčka.

Podobným způsobem je možno řešit rozsvícení v místnosti po příchodu domů. Chytrý senzor na okno a dveře má v nabídce už několik společností a cena je přiměřená. 

Vždy příjemná teplota

Teplotu v domě nebo bytě jsme zvyklí regulovat manuálně. Přitom je dnes spousta možností, jak vše automatizovat. V domech poslouží chytrý termostat a v bytech zase termostatické hlavice na topení. U tohoto příslušenství jde nastavit teplota po opuštění domu, po příchodu, při otevření okna se vytápění vypne a nebo v noci se automaticky sníží.

Při koupi chytrého příslušenství a tvorbě chytré domácnosti přemýšlejte hlavně nad využitím a snažte se hledat spojitosti. Při takovém využití se to vyplatí!