Windows na M1 už půjde provozovat. Parallels 16 virtualizaci zvládnou

Windows na M1 nějakou dobu nešel a pokud jste zvyklí, že na Macu máte systém od Microsoftu, Mac s M1 pro vás nebyl volbou. Teď se vše mění.

Koncem minulého týdne spustila společnost Parallels testování Parallels Desktop 16 pro Mac, který umožňuje majitelům Mac počítačů s procesorem M1 používat software Parallels. To znamená, že také můžete provozovat Windows na Macu a spouštět aplikace, které fungují pouze pro platformu Windows.

Windows na M1 díky Parallels

V ilustračním videu nainstalovali Parallels na Mac ‌M1‌ a vyzkoušeli Windows. Nešlo to úplně hladce. Když poprvé nastavili Parallels na Macu ‌M1‌, bylo to funkční, ale asi hodinu stále řešili množství chyb. Plynulost a rychlost systému také za moc nestála.

S trochou práce a pomoci s odstraňováním problémů z fór se podařilo zajistit, aby vše fungovalo dostatečně dobře. Parallels na Macu ‌s M1‌ je k dispozici jako Technical Preview a Windows lze nainstalovat pouze prostřednictvím Windows Insider, takže ani jedna z nich není vydanou verzí softwaru. Vzhledem k tomu, že pracujeme s beta softwarem, který je stále ve vývoji, není divu, že existují problémy, které je třeba vyřešit, a každý, kdo chce testovat Windows na Macu ‌M1‌ prostřednictvím Parallels, by měl počítat s řešením chyb.

Výkon jako u Surface Pro X

Při spuštění macOS Big Sur má MacBook Pro s 8GB RAM jednojádrové skóre Geekbench 1719 a vícejádrové skóre 7384. Při spuštění systému Windows 10 prostřednictvím Parallels s výchozím dvoujádrovým nastavením dosáhl Mac jednojádrové skóre 1491 a vícejádrové skóre 2753.

To je docela podobné jako u vlastního Surface Pro X od společnosti Microsoft, pokud jde o výkon více jader, a lepší, pokud jde o výkon jednoho jádra, takže když to funguje, rychlosti nejsou příliš špatné. Parallels implicitně povoluje pouze dvě jádra při spuštění Windows, ale můžete přepnout na čtyřjádrový provoz.

Se čtyřmi aktivovanými jádry byla vícejádrová skóre Geekbench mnohem lepší a dosáhla hodnoty 5013. Jednojádrové skóre bylo 1518 a nezlepšilo až tak moc. Můžete povolit také osm jader, ale přechod ze čtyř na osm jader udělal pro výkon málo (1524 jednojádrových a 5958 vícejádrových).

Zatím se hlavně vše ladí

Ve čtyřjádrovém režimu existují určité problémy s výkonem, takže je nejlepší držet se dvoujádrového výchozího nastavení. Když je aplikace schopna se otevřít a spustit, výkon je solidní, ale je třeba řešit spoustu chyb a spoustu softwaru, který nefunguje.

Mnoho předinstalovaných aplikací nefunguje dobře a často je nelze ani otevřít, ale zdá se, že aplikace třetích stran, jako je Geekbench, fungují podle očekávání. Malování 3D, aplikace Xbox a aplikace Kalendář například odmítly fungovat, ale prohlížeč Microsoft Edge a sada aplikací Office byly funkční a fungovaly slušně. Aplikace třetích stran jako Spotify, Notion a další fungovaly dobře a Windows VM je dokonce schopen hrát starší hry jako Civilization IV a Skyrim.

Právě teď získání systému Windows založeného na ARM na Macu s ‌M1 vyžaduje Parallels a verzi softwaru Windows Insider a stále není jasné, zda společnost Microsoft zpřístupní verzi ARM Windows pro licencování.

Ti, kteří si chtějí vyzkoušet Windows (nebo jiný OS) na Macu s ‌M1‌, se mohou zaregistrovat a vyzkoušet Parallels Technical Preview.

Zdroj: Macrumors