USB kabel iPhone telefon nabije i synchronizuje, který ale vybrat?

I když se čím dál více přibližujeme bezdrátové éře, USB kabel iPhone telefon nabije pořád rychleji. Který ale vybrat, abyste jej mohli i synchronizovat?

V každém balení iPhonu k němu samozřejmě najdete i různé příslušenství. Vyjma sluchátek a spony k vyndání šuplíku karty SIM se jedná i o nabíjecí adaptér a datový kabel. Ten je však častým terčem kritiky, protože se velice snadno zlomí a přestane korektně nabíjet. Na trhu je ale velké množství jeho alternativ, které poslouží stejně dobře a nezruinuje vaši peněženku.

 

Co USB kabel iPhone telefonu umí a jak se k němu chovat?

Některé uživatelské návyky mohou vést k roztřepení nebo přelomení kabelů. Kabel se jako jakýkoli jiný kovový drát při opakovaném ohýbání ve stejném místě oslabí nebo zlomí. Dbejte na to, aby se místo ostrých záhybů pozvolna stáčel. Pravidelně kontrolujte, zda se na něm nevyskytují uzly, zalomení, přehyby či jiné poškození. Pokud byste kteroukoli z těchto závad odhalili, přestaňte raději takový kabel používat.

Ať už se jedná o modernější Lightning nebo předchozí 30pinový konektor, můžete s takovým kabelem váš iPhone, iPad či iPod touch nejen nabíjet, ale zároveň s jeho pomocí z daných zařízení importovat fotky, nebo jej synchronizovat s iTunes v Macu a PC. Lightning kabel však umí nabít i dálkové ovládání k Apple TV a příslušenství společnosti, jako jsou Magic Mouse, Magic Keyboard, Magic Trackpad, AirPody a některé druhý Bluetooth sluchátek.

Při častém používání kabelu se může dostavit změna jeho zbarvení, což je normální. Změna může být způsobena nečistotami, prachem a vlhkostí. Pokud se Lightning kabel nebo konektor během používání s iPhonem zahřeje, přestane dobíjet nebo synchronizovat, odpojte jej od počítače nebo napájecího adaptéru a očistěte Lightning konektor měkkou, suchou textilií bez chlupů. K čištění Lightning konektoru nepoužívejte kapaliny ani čistící prostředky.

 

USB kabel iPhone telefonu a jeho nabídka

USB kabel s konektorem Lightning, který má délku jeden metr, stojí u Applu 590 Kč. Ten dvoumetrový vás pak vyjde na 890 Kč. Výrobci třetích stran samozřejmě nabízejí levnější alternativy. Např. kabel Lightning od společnosti Devia seženete už za 99 Kč. Za tuto cenu ale nemůžete počítat s certifikací MFi. Jeho akční cenovka však trvá jen do konce července, takže pokud o něho máte zájem, příliš nemeškejte.

Sáhnout nicméně můžete i po kabelu společnosti Devia, Kintone, který stojí 149 Kč. Ten od společnosti DUXDUCIS je opletený odolným nylonem, aby se vám jen tak nepoškodil. Jeho cena je 179 Kč. Kabel Lightning pro iPhone a iPad od společnosti Hoco vás pak vyjde na 249 Kč. K dispozici je ale v bílé nebo i červené barvě.

MFi licence pak ve zkratce znamená Made for iPhone, iPad, iPod a uděluje ji sám Apple takovému příslušenství, které splňuje jeho kritéria. Patří sem např. certifikovaný kabel společnosti Benks, který aktuálně stojí 299 Kč (opět je na něho právě probíhající akce), nebo ten značky Odzu, který je třímetrový a zaplatíte za něho už 699 Kč.