iPhone 11 Plus Apple nevyrábí, místo něj můžete koupit iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Plus v obchodech nenajdete. Apple změnil značení svých modelů a u nových iPhonů používá přídomek Max. Jak se telefony liší?

Značení Apple telefonů je velmi zajímavé a na rozdíl od konkurenčních telefonů je poměrně jednoduché. Podívejte se na přehled všech iPhonů, které Apple vydal a co znamená jejich název.

iPhone 11 Plus asi nikdy nebude, nahradil ho Max

Někdo může ze setrvačnosti hledat iPhone 11 Plus, ale přídomek Plus už Apple nepoužívá. Těžko říct proč. V minulosti s ním začal u iPhonu 6 a použil ho hlavně proto, aby odlišil menší 4,7palcovou variantu a větší 5,5palcovou verzi. Pak s označením pokračoval u iPhonů 7 a iPhonů 8. Od iPhonu Xs přešel na označení Max. To nese i nejnovější iPhone 11 Pro Max.

3G

Už v roce 2008 použil u svého historicky druhého modelu označení 3G. Celým názvem iPhone 3G se od původního modelu lišil hlavně podporou sítí 3. generace, takže zvládal rychlejší technologie jako UMTS nebo HSDPA. V těchto sítích jste mohli surfovat teoretickou rychlostí až 14 Mbit/s.

S

Písmeno S znamenalo u Applu Speed, tedy rychlost. Společnost použila označení už u nadcházejícího modelu a to byl iPhone 3GS. Oproti předchůdci byl rychlejší a obsahoval výkonnější komponenty.

C

Písmeno C znamená Color. Model s tímto označením vydal Apple pouze jeden a tím byl iPhone 5C. Oproti iPhonu 5S se vyznačoval hlavně nabídkou několika barevných variant a byl prodáván hlavně pro mladší uživatele. Také byl levnější.

SE

Special Edition označení také doznalo pouze jediný model a to sice iPhone SE. Apple jej vydal osamoceně s důrazem na nízkou cenu a s ohledem na to, že uživatelé by uvítali menší telefon. Stal se velmi oblíbeným modelem.

R

Málokdo by hádal, že písmeno R znamená Rally. Opět se jedná o levnější variantu telefonu, která má ale zůstat pořád velmi rychlá. Jak v minulosti zmínil i Phil Schiller, marketingový ředitel Applu, ve firmě mají rádi rychlá auta a proto se uchýlili k tomuto označení.

X

Písmeno X je římskou číslicí značící číslo 10. iPhone X byl totiž vydán 10 let po uvedení prvního iPhonu. Název telefonu by se měl správně číst jako iPhone 10.

V budoucnu můžeme čekat, že Apple bude z těchto označení vycházet, ale určitě není vyloučené, že už v příštím roce se dočkáme zcela nového označení. Třeba takový nástupce iPhonu SE by mohl být označen jinak.