Bezpečnostní čip Apple T2 má dopad téměř na vše, co děláte

Apple T2 je bezpečnostní čip, takže hlavně šifruje. Tento malý procesor dělá ale spoustu další práce a má překvapující účinek na výkon.

Pokud jste strávili nějaký čas hledáním informací o novém Macu, který jste si chtěli koupit, určitě jste viděli, že nový Mac má v sobě zabudovaný čip Apple T2. Společnost jej prezentuje jako další úroveň zabezpečení. Procesor má ale dramatický a viditelný účinek na téměř vše, co děláte.

Apple T2 je ve většině nových Maců

V současnosti jsou tímto čipem vybaveny počítače iMac Pro, Mac mini z roku 2018, MacBook Air z roku 2018 a novější a MacBook Pro z roku 2018 a novější. Je zajímavé, že klasické iMacy zatím podporu nedostaly. Vše bude ale otázka času.

Pokud si chcete ověřit, zda i váš počítač má v sobě Apple T2, podívejte se do horní nabídky, klikněte na symbol jablka - O tomto Macu - Systémový profil a pod položkou Řadič bude kýžená informace uvedena. 

Bezpečnostní čip Apple T2 je samostatný procesor. Poskytuje bezpečné spouštění, takže umožňuje používat jen důvěryhodný a schválený software. Tím se zabrání tomu, aby se v počítači objevil nějaký malware. Rozhodně tak poskytuje větší ochranu než třeba obal na MacBook.

Hardwarový nástroj AES (Advanced Encryption Standard) zajišťuje šifrování dat na úložišti, a protože je zabudován přímo v hardwaru, nedochází k žádnému zásahu do rychlosti vašeho Macu. Tato činnost spočívající v bezpečném zavádění a šifrování úložiště v hardwaru se rozšiřuje na další zabezpečení, které mění způsob, jakým nakupujeme věci online. Je to kvůli čipu T2, že MacBook Air a MacBook Pro mohou mít Touch ID stejně jako iPhony a iPady.

Díky tomuto čipu jsou také bezpečně uložena vaše hesla a otisky prstů. Nikdo jiný než vy, se tak k nim nedostane. A to ani autorizovaný servis. Málo doceněnou funkcí je pak automatické vypnutí mikrofonu při zavření víka MacBooku. 

Další málo známé funkce

Čip T2 obsahuje zvukový procesor, který má přispět k celkové kvalitě zvuku ve srovnání s počítači, které T2 nemají. Také naslouchá vašim příkazům, takže při vyřčení „Hey Siri“ se okamžitě ozve hlasová asistentka. I tím Apple T2 ulehčí hlavnímu procesoru a ten se může věnovat pouze náročným výpočtům. 

Při zpracování videa také pomůže. U kódování videa poznáte rozdíl a například u FaceTime hovorů se čip zaměřuje na vylepšení obrazu.

Je možné, že Apple může v budoucnu vyžadovat T2, aby vůbec mohl být provozován operační systém macOS. Stane se tak ale možná až za 5 nebo více let. 

Zdroj: Appleinsider.com