Jak využít 48Mpx fotoaparát u iPhone 15

Jedním z hlavních vylepšení systému fotoaparátu iPhonu 15 je zvýšení rozlišení hlavního objektivu na 48 Mpx, což odpovídá iPhonu 15 Pro. Oba fotoaparáty však ve výchozím nastavení pořizují 24MP snímky, aby se ušetřilo místo v úložišti. Postupujte podle návodu, jak používat 48MP fotoaparát iPhonu 15 k zachycení co nejvíce detailů.

Společnost Apple uvedla na trh svůj první 48MP hlavní fotoaparát u iPhonu 14 Pro a Pro Max, který dokáže pořizovat snímky ProRAW, zatímco iPhone 14 zůstal u 12MP hlavního objektivu.

48MP fotoaparát už na všech iPhone 15

Všechny modely iPhone 15 však mají 48MP hlavní fotoaparát. Zatímco modely 15 Pro a Pro Max mohou pořizovat snímky ProRAW, je k dispozici také nový režim HEIF Max 48MP, který mohou používat všechny modely.

Přestože nový režim HEIF Max 48MP umožňuje pořizovat snímky ve vysokém rozlišení při mnohem menší velikosti souborů kolem 5 MB, možná jej nebudete chtít používat stále.
Když však chcete zachytit co nejvíce detailů - což umožňuje flexibilní ořez a úpravy - je použití plného 48MP výkonu kamerového systému iPhonu 15 to, co chcete.

Jak používat 48MP fotoaparát iPhonu 15 (i 15 Pro a 14 Pro)

Velikost 48MP snímků ProRAW se u modelů Pro pohybuje v rozmezí 75-100 MB+, zatímco nový HEIF Max nabízí lepší kvalitu při velikosti souboru ~5 MB u modelů 15/Plus a 15 Pro/Max.

  • Otevřete aplikaci Nastavení na iPhonu 15/15 Plus, 15 Pro/Pro Max nebo iPhonu 14 Pro/Pro Max.
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku Fotoaparát
  • Nyní v horní části zvolte Formáty
  • Klepněte na přepínač vedle položky Ovládání pro ProRAW a ovládání rozlišení
    • Na iPhonu 15/15 Plus se to zobrazí jen jako Ovládání rozlišení
  • Na iPhone 14 a 15 Pro a Pro Max klepněte na položku Profesionální standard a vyberte HEIF Max (až 48 MP) nebo ProRAW Max (až 48 MP).
  • Nyní otevřete aplikaci Fotoaparát, ujistěte se, že se v rohu zobrazuje HEIF MAX nebo RAW MAX a není přeškrtnutý
    • Nezapomeňte použít výchozí ohniskovou vzdálenost 1x, její změna vás přepne na 12MP snímky
    • S funkcí HEIF Max také nefungují živé fotografie (live photo)
  • Stisknutím a podržením tlačítka HEIF MAX nebo RAW MAX přepnete mezi režimy s vysokým rozlišením

Můžete také použít aplikace třetích stran, jako je Halide nebo Camera+, a pořizovat snímky s rozlišením plných 48 MPx.

Toto nastavení se zobrazí v nativní aplikaci Fotoaparát iOS, abyste věděli, že fotografujete v režimu HEIF Max nebo ProRAW:

Stisknutím a podržením tlačítka HEIF MAX nebo RAW MAX se zobrazí nová praktická nabídka pro přepínání mezi režimy vysokého rozlišení, případně se jedním klepnutím na toto tlačítko vypne režim HEIF Max nebo ProRAW.

Co si myslíte o novém 48Mpx fotoaparátu v iPhonu 15 a možnosti HEIF Max? Podělte se o své názory v komentářích!