MacBook Air nabíječka modelu 2018 mohla být magnetická, ukazuje patent

MagSafe nabíjecí konektor byl velice oblíbený. Díky aktuálně uveřejněnému patentu by se mohl vrátit. Bude nová MacBook Air nabíječka magnetická?

Apple populární MagSafe konektor nahradil nejdříve u 12palcového počítače MacBook (už v roce 2015), kde prvně použil rozhraní USB-C. Od té doby se jej dočkaly nejen nové generace tohoto stroje, ale i řada Pro a na konci loňského roku také Air.

Dle webu Patently Apple si však americká společnost nechala patentovat možnou podobu nové generace tohoto konektoru. I ona totiž funguje na bází magneticky-retenčního mechanismu, který právě obsahovala nejen stará MacBook Air nabíječka, ale i ta v řadě Pro.

Obsažený magnetický mechanismus je do jisté míry automatický, protože se ustaví přesně tak, jak je požadováno, aby bylo samotné nabíjení započato. Patent však hovoří i o implementaci haptické odezvy, díky které byste měli zpětnou vazbu o tom, že k připojení/odpojení nabíjecího kabelu skutečně došlo.

 

Nová MacBook Air nabíječka to nestihla

Tohoto mechanizmu se mohla dočkat už nabíječka na MacBook Air, který byl představen na podzim roku 2018. Háček byl v tom, že patent, který byl podán již v roce 2017, byl schválen až nyní a Apple o něm nejspíše nechtěl informovat proto, aby jej někdo nevykradl. Také z toho důvodu u této generace svého počítače neexperimentoval a osadil jej konektorem USB-C. Čekat na schválení přitom nemohl, nová generace MacBooku Air totiž byla netrpělivě očekávána.

Otázkou samozřejmě zůstává, jakou rychlostí by taková nabíječka MacBook Air a jiné modely nabíjela. USB-C je moderní a navíc multifunkční rozhraní, které nejenže umožňuje nabíjení zařízení, ale můžete skrze něho připojit i další periférie atd. Druhou věcí je, že díky magnetickému nabíjení by musel počítač obsahovat další konektor, pro který se minimálně na 12palcovém Macbooku nezdá být příliš místa.

Už nyní ale existuje množství příslušenství, které toto relativně zdárně řeší skrze jednoduchou redukci. Příkladem budiž třeba řešení společnosti Hoco.

Zároveň se čile spekuluje, že by podobný magnetický mechanizmus mohl obsahovat i iPhone. Namísto očekávaného USB-C by jej tedy Apple osadil svým konektorem. Uživatel by na tom sice byl bit po té stránce, že by musel kupovat speciální kabely, na druhou stranu by takový konektor zabezpečoval vyšší voděodolnost, protože by se skrze něho neměla jak do zařízení dostat voda.