iPhone XI 2019 je vlastně iPhone 11. Proč Apple upustil od římských číslic?

iPhone XI 2019 není jen vybájeným iPhonem a nástupcem iPhonu X. Jedná se skutečně o iPhone 11, který Apple letos uvedl. Jen ale u něj změnil způsob číslování.

Už od začátku Apple u svých telefonů uváděl číslo, které znamenalo název modelu. Někdy k němu dodal i další označení. Všechny historická pojmenování jsme rozebírali už v jednom z našich předchozích článků. Proč ale u iPhonu X udělal výjimku a nenazval ho jako iPhone 10?

iPhone XI 2019 se Applu nelíbil

Když mělo dojít k uvedení iPhonu X, bylo jasné, že půjde o něco jedinečného. Jednalo se totiž o jubilejní desátý rok, co Apple představoval svoje telefony a navíc chtěl úplně změnit design a způsob odemykání telefonu. Do té doby jste měli na výběr z iPhonu 7 nebo většího iPhonu 7 Plus s tlačítkem Touch ID.

A kromě funkcí se hodně mělo změnit i ve způsobu pojmenování. U toho Apple využil své oblíbené písmeno X. Tím už kdysi obdařil operační systém Mac OS X a dlouhých 15 let se objevovalo v názvu všech generací systému. Až v roce 2016 přejmenoval operační systém na macOS a římskou číslici odebral. Systému zůstala pouze ona desítka.

Je tedy jasné, že tím pomyslným X chtěla kalifornská společnost telefon odlišit a udělat ho ještě výjimečnějším. Rok poté se objevil iPhone Xs a bylo vlastně jasné, že dále už jít římské číslování nemůže. Pro uživatele je stravitelnější uvedení klasické číslovky, v tomto roce tedy 11.

Kde se číslování zastaví?

Nikdo neví, kam bude Apple další názvosloví směřovat, ale všeobecně se má za to, že příští rok se dočkáme iPhonu 12. Samozřejmě, i tady se může společnost vydat cestou postupnějšího vývoje a nasadit iPhone 11s. Náš názor ale je, že to už by bylo moc krkolomné. Takový iPhone 11s Pro Max by přece jen zabral hodně místa na řádku a číslovka 12 bude elegantnější.